15 Mayıs 2008 Perşembe

KÖPEK IRKLARINDAN " COCKER"

İNGİLİZ COCKER SPANİEL


("İKİ KAFADAR" HÜLYA DEMİR)


İngiliz Cocker Spaniel yıllarca dünyanın en popüler köpeği olarak yerini almıştır. 1300 yılında Gaston Phebus tarafından yapılan tanımlamalardan Spanielin varlığına dair bilgilere ulaşıyoruz.. 1800’lü yıllarda İngiliz Spanielleri yedi guruba ayrıldı: Sussex, Clumber , Ingiliz Splinger Field, Welsh Springer , İrlanda Su Spanieli ve Cocker.Boyutları. Yükseklik: erkeklerde 39.5-41 cm., dişilerde 38-39.5 cm. Ağırlık:12.7-14.5 kg. Ev köpeği olması için ideal boyutlardadır. Karşılaştırdığımızda İngiliz Cocker Spaniel ; American Cocker, Beagles , Shetland vs. ırklara göre biraz daha büyüktür. Springer Spaniel ‘e göre ise de daha küçüktür.

İngiliz Cocker Spanielin ideal tüyleri düz ve ipeksidir. Kulakları ,göğsü , arka ve ön ayakları kısmen uzun tüylerle kaplanmıştır. Bu tip tüyler çekici ve bakımı kolaydır. Düzenli olarak taranmalıdır. İyi bakılmadıgı halde tüylerde keçeleşme ve dökülme olacaktır. Renklerine göre İngiliz Cocker Spanieller gruplara ayrılıştır.

Aileden aileye huyları farklılık gösterir. Ortama uyum gösterir.Eğer genellersek İngiliz Cocker Spaniel tipik olarak sevecen , şefkatlidir ve sadıktır.. Kısmen koruyucudur ve mutlu etmeye isteklidir. Bazıları havlamayı , eşelenmeyi , ön patileri ile i size dokunmayı çok sever . Neşeli , zeki , çevreye kolayca uyum sağlayan bir köpektir.İngiliz Cocker Spaniel saldırgan veya çok utangaç olamaz. Çocuklarla arası çok iyidir.Sişmanlamaya eğilimli oldukları için beslenmelerine özen gösterilmelidir. İngiliz Cocker Spaniel olağanüstü avcılık içgüdüsü ve yeteneğine sahiptir. Çok iyi bir buruna sahiptir. Cocker Spanieller için genellikle temel itaat eğitimi gerekir. Çalıların içlerine ve altlarına kolayca girebilmeleri için üretilmiştir. Dayanıklı oluşu ve yorulmama özelliğiyle tanınır. Çok zor arazilerde gayet rahat hareket edebilir. Avcılığından gelme özelliği ile suya girmeyi çok severler. Amerikan Cockerlara ve İngiliz Springer Spaniellere göre kafaları daha uzun ve daha dardır. Gözleri kahverengi , parlak ,yuvarlaktır. Gözlerinde bazen neşeli bazen masum bir ifade yaratır. Kulakları uzun tüylerle kaplıdır ve gözlerle aynı hizadadır .Kulak içleri temizlenmelidir ve gerekirse kulakların iç tarafındaki tüyler kulakların iyi hava almasını sağlamak için tıraş edilmelidir.. Boyunları omuzlara doğru kaslı ve kavislidir.

En çok görülen renk tipi Blue Roan ‘dur. Tüm Cocker Spaniel nüfusunun %60’ını bu renkteki Cockerlar oluşturur. Renkleri Siyah (Black) , Liver , Kızl (Red) , Altın (Golden) , Blue Roan , … vs gibi çeşitlenip gruplandırılmıştır.


Çok yönlü ırktır. Çok istekli bir sahip gösteri hareketleri yaptırabilir. Cocker herkesce aileden bilinmeyi ve ailenin bir bireyi olmayı başaracaktır. Yatağınızı kendi yatağı gibi sahiplenecektir.Zamanının tamamını neden sizle geçiremeyeceğini anlayamazlar.İyi bakıldığında 12-14 yıl yaşarlar.

AMERİKAN COCKER


1880'lerde ilk İngiliz Cocker Spaniel Amerika'ya getirildi. Kırsal kesime uygun türün elde edilmesi çalışmaları sonucunda, Amerikan avcılarının isteklerine cevap veren bir tür elde edilebildi. Buradaki av kuşları İngiliz kuşlarından daha ufak yapılı olduklarından, köpeğin cüssesi de giderek ufaltıldı.
Hem avda hem de evde gözüpek ve dayanıklıdır. Neşeli, tatlı ve hassastır. Çocuklarla çok iyi geçinir ve onlarla sanki çocuk olur. İnsanlara karşı saygılı ve hürmetkar olmasına rağmen eğer iyi eğitilmezse laf dinlemez, başına buyruk olur. Kuyruğunu devamlı sallayarak her zaman sevecen ve canayakın olduğunu belli eder. Akıllı ve güvenilirdir. Genellikle tanıdık-yabancı ayırt etmeden insanların yanında her zaman mutludur. Başka köpeklerle birlikte eğitiliyorsa onlar havlarken dikkatleri dağılabilir. Fakat buna rağmen rahat ve iyi bir eğitim alır. Eğitimde garip davranışlardan ve laubalilikten kaçınılmalıdır. Çünkü bu durumda kafası karışabilir ve istenen yanıtlar alınamayabilir sinirli davranışlar gösterebilir.

Apartman yaşamı için uygun bir ırktır. Tabi ki bahçeli bir ev tercih sebebidir.

Günlük egsersizi aksatılmadan yaptırılmalıdır. Çalıların içine girmeye çok meraklı ve uzun kulaklı oldukları için dolaştırırken bilhassa böyle yerlerden uzak durulmalıdır.

Göz ve kulakları hassas olduğu için düzenli pansuman ve temizlik gerekir. Çeşitli tüy kısaltma yöntemleri vardır. Bunlardan biri seçilip uygulanabilir. Ayda bir yıkamak gerekebilir.

English Cocker Spaniel' in Amerika' ya götürülmesinden sonra geliştirilen bir ırktır. English Cocker Spaniel' den biraz daha küçüktür. Cocker ismi Woodcock (çulluk) dediğimiz kuştan gelmektedir. Eskiden kuş avında kullanılmıştır. Bugün daha çok arkadaş olarak ve şov amaçlı beslenmektedir.


İNGİLİZ COCKER SPANİEL

2 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

sevgili hülya hanım

iki kafadar'ı bizimle paylaştığınız için gururlandık.güzel fotografınız sitemize renk,enerji kattı.
sizi burda çiftliğimizde görebilmek bizi çok mutlu eder.
teşekkür ediyoruz paylaşımınız için

sevgiler size
gamze göksoy